Tutustu tekijöihin Osa 2: Ihana Irene – meidän keittiön sydän

Kun asiakas kehuu meidän ruokaa, sanon että se johtuu siitä, että meillä on niin hyvä kokki. Ja niinhän se on, Irene on meidän ihana kokki, joka loihtii meille herkut pöytään, oli sitten kyseessä yksityistilaisuus tai arkilounas. Meillä on ollut paljon muutosta, remonttia, kokeiluja, tilaisuuksia, tapahtumia, väki on vaihtunut ja me yrittäjät olemme olleet enemmän ja vähemmän tuuliviirejä, mutta kiitos jonkun ihmeellisen ihmeen, Irene on ainakin toistaiseksi pysynyt meillä ja me toivotaan kovasti, että hän haluaa pysyä jatkossakin! 


Irene on se, joka on jaksanut uskoa Nandaan silloinkin, kun yrittäjän hermot meinaavat pettää tai se, joka päivästä toiseen hoitaa oman työnsä ajallaan, järjestyksessä, huolellisesti ja tunnollisesti. Koskaan ei aamulla ole tarvinnut miettiä, tuleeko hän töihin vaiko ei, hän on aina paikallaan silloin kun siellä kuuluu olla. Irene on moneen kertaan sanonut, että tämä on hänelle enemmän kuin työ ja sen huomaa kaikesta hänen toiminnassaan. Kun maassamme pohditaan pienyritysten irtisanomisen helpottamista, haluaisin tuoda yrittäjänä tuoda oman näkemykseni tähän ja uskon, että sen jakaa moni muukin: kun sinulla on hyvä työntekijä, sinä et ikinä halua luopua hänestä, vaan teet kaikkesi, että hänen työpaikkansa säilyy ja että juuri hän haluaa vielä vuosien päästäkin työskennellä juuri sinun yrityksessäsi.

46564017_133890270939503_4214277575223568673_njpg

 

Kun Nandaa perustettiin, meillä ei itsellämme ollut minkäänlaista ravintola-alan koulutusta ja kun muutimme nykyiseen tilaamme, emme olisi voineet toimia haluamallamme konseptilla ilman alan ammattilaista. Ja sellainen Irene on! Hän ei paistattele lehdissä tai kokkikisoissa, mutta päivästä toiseen tekee omaa työtään keittiössä, valittamatta. Kun joskus sitä ihmettelen, hän muistuttaa, että hän on unelma-ammatissaan. Ei kaikki päivät herkkua ole, mutta hän tekee sitä, mitä on aina halunnutkin.

 

Irenen työ on siis kovaa työtä. Kokilta vaaditaan hermoja, pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, arjen sietokykyä, fyysistä jaksamista ja tiukkaa otetta aikatauluihin, tavarapeliin ja tätä nykyä jatkuvasti suurempaa tietämystä ruoka-aineista, allergioista, rajoitteista… Pitää pysyä ajassa, olla perinteinen, tehdä itse, hallita kuluja, opettaa ja ohjata, tietää vähän kaikesta kaikkea.  


41203432_275728573248695_2781310909875612502_njpg

 

Tiesitkö, että meidän lounaspöydän kananmunat keitetään meillä joka päivä ja Irene kuorii ne? Tai että porkkanaraaste, jota tarjolla on, on luomuporkkanaa, jonka Irene on raastanut meillä, juuri ennen lounaan alkamista? Molemmat ovat asioita, jotka saisi tilattua myös suoraan valmiina, mutta se ei meidän mielestä vastaa sitä laatua ja raikkautta, mitä me haluamme asiakkaillemme tarjota. Samalla siinä sitten valmistuu päivän kaksi lämmintä ruokaa, jälkiruoka, seuraavan päivän lounasvalmisteluja ja mahdollisia tilaustuotteita…


Tämän arkitaituruuden lisäksi olen todennut, että Irenen osaaminen ulottuu, vaikka mihin! Jopa osittaiseen ajatustenlukuun, sillä kuten aikaisemmin mainitsin, minun oma osaamiseni ravintola-alalla on ollut rajallista, joten Irenen kärsivällisyyttä on koeteltu ja hän on saanut ja joutunut käyttämään omaa mielikuvitustaan, luovuuttaan ja ammattitaitoaan monessa tapauksessa. Minun tyylini on ollut leikellä lehdistä kuvia ja sanoa ”haluaisin, olisi kiva, voisiko” ja Irene on sitten joko myötäillyt, keksinyt tavan toteuttaa tai ystävällisesti muistuttanut, että aivan kaikki ei aina ole mahdollista.

 

Minulla ei siis ole riittävän suuria sanoja kiittää Ireneä näistä menneistä vuosista ja samalla sitten toivottaa hänelle ja meille kaikille onnellisia tulevia vuosia. Monta tarinaa Irenen keittotaidoista ja meidän ruokafilosofiasta on vielä kertomatta, joten eiköhän niitä tänne aina laitella, onhan se kiva tietää mitä syö ja kuka sen on tehnyt!Ihanaa loppuviikkoa toivotellen,
Marika